Vi elsker norsk natur. Flått til fjells!

Vi elsker norsk natur, og mange nordmenn bruker mye tid i fjellet!

En økning av flått i større høyder vil gi økt risiko for å bli bitt, og dermed også en overføring av flåttbårne sykdommer. Så langt er vi kanskje bekjent med at flåtten finnes langs kysten, men klimaendringene har gjort at spredningen har skjedd fort. Vi kan anbefale klær med insektbeskyttelse så reduserer du faren for flåttbitt med inntil 95,5 %.

Strynefjellet

Skogflått

Skogflåtten (Ixodes ricinus) er den vanligste fått-typen i Norge, men det er også oppdaget museflått (I. trianguliceps). Undersøkelsene er gjort i Lærdal i Vestland og på Lifjell i Vestfold og Telemark fylke. Forskerne fanget godt over 3500 smågnagere under feltarbeidet i fjellet. På disse fant de over 15 000 flåttlaver. Det er godt kjent at bestanden av smågnagere varierer i fjellet, avhengig av høyden.

Flått på fjellet

Flåtten går høyere på grunn av klimaendringene. Høyere temperaturer og mildere vintre gjør at flåtten overlever. Flåtten har antifryseprotein i kroppen som gjør at den overlever så fremt at det ikke er frost over en lengre periode. Flåtten sprer seg med smågnagere, fugler hjortedyr og rådyr og kan lett overvintre, og den kan ligge i hi under snøen.

Saue bønder, geitebønder, og alle som har kyr i fjellet vil kunne merke at det er mer flått i høyden, sier forsker Nicolas De Pelsmaeker. Han sier at det er kjent at sykelighet og dødelighet blant sau kan være forårsaket av flåttbåren anaplasmose.

Sykdommen som også blir kalt sjodogg har vært en kjent dyresykdom i Norge i flere hundre år. Sykdommen kan også gi sykdom hos mennesker, og gir symptomer som akutt feber med influensalignende symptomer som hodepine, muskel- og leddsmerter og generell slapphet.

En økning av flått gir en økt risiko for å bli bitt, og dermed også en overføring av flåttbårne sykdommer, borreliose og TBE. Nå bør du også tenke på flåtten når du er på fjellet, der det er busker og gress. Blir du bitt er anbefalingen å fjerne den så fort som mulig og ta kontakt med lege dersom det oppstår utslett.

Borreliose og TBE-viruset

Borreliose er en infeksjonssykdom som blant annet kan gi utslett, utstråler smerter og lammelser, men kan behandles med en kort eller lengre antibiotikakur.

TBE er en virussykdom som kan gi hjernehinnebetennelse. TBE er en sykdom det ikke finnes behandling mot, og som kan være svært alvorlig. Bor man i flåttutsatte områder anbefales TBE-vaksinen.

Flåtten har ikke øyne og kan ikke hoppe. Sanseorganene på forbeina fanger opp duftmolekyler og vibrasjoner i luften, temperaturendringer og luftfuktighet. Den lever på bakken, opptil 1 meter og venter på at vertsdyret skal spasere forbi. Den kan kravle på vertsdyret og oss mennesker i flere dager til den finner et tynt hudområde med mye blodgjennomstrømning før den biter seg fast.

Du kan beskytte deg mot flått ved å bruke klær med insektbeskyttelse. Fjellulla reduserer faren for flåttbitt med inntil 95,5 %.

Gjør insektbeskyttelse til en del av din garderobe!

Kilde: Flåttsenteret.no, forskning.no og antibug.com

Klær med insektbeskyttelse

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0.00