AntiBug Textile er en teknologi som benyttes i alle produkter fra Fjellulla. Den beskytter mot bitt og eventuell smitte fra flått, knott, mygg, fluer og andre insekter, slik at hele familien kan nyte livet utendørs.

Med AntiBug Textile -teknologien tilsettes små mengder av insektmiddelet permetrin. Permetrin er blant annet brukt i jordbruk og matproduksjon for å beskytte avlinger, og det var det amerikanske forsvaret som først tilsatte permetrin i klær allerede på 70-tallet.

Det er svært lave permetrin-verdier i våre plagg og derfor er insektbeskyttelse med AntiBug Textile skånsomt både for huden og miljøet. Du er godt beskyttet med vår teknologi – faktisk reduseres faren for flåttbitt med hele 95,5 %.

AntiBug Textile-teknologien gir beskyttelse gjennom plaggets livstidsstandard, som er 70 til 90 vask. Tester av Fjellulla har vist at opptil 90 % av beskyttelsen fortsatt sitter i klærne etter 80 vask.

Permetrin er brukt i jordbruk og matproduksjon over hele landet for å beskytte avlinger. Hvis permetrin kommer i jorda, blir det brutt ned av mikroorganismer. Sollys kan også bryte ned permetrin på jord- og vannoverflaten.

Det er slik at alle naturmaterialer har en tendens til å nuppe. Dette gjelder klær i både høy og lav prisklasse. Det er en naturlig prosess. Fibrene i naturmaterialer har ulike lengder og de korteste fibrene kommer til overflaten. Det kan være en fordel å vaske ullplagget etter første bruk, slik at fibrene setter seg og dermed reduserer nupping. Ullen vil til slutt legge seg.

Det kan nuppe på områder som er berørt av friksjon, for eksempel ved ermene, brystet og nært hoften. Ved friksjon mellom plagget og et syntetisk stoff kan nupper oppstå, for eksempel ved bruk av et mellomlag/plagg du bruker over, bestående av syntetiske stoffer.  

Nupping er veldig individuelt og avhenger helt av hvor statisk du er som person. Om du tiltrekker deg mye elektrisitet vil du være mer statisk og altså nuppe mer.

Nuppene kan fjernes ved å plukke dem av for hånd eller ved bruk av nuppefjerner.

Nupping på klærne gir ikke grunnlag for reklamasjon.

Tips: vreng klærne før vask. Ikke bland med andre tekstiler. Unngå skyllemiddel. Ikke la plagget ligge bløtt, da det kan oppstå fiberskade eller toving.

Klimaet har blitt varmere og mer varierende her i nord og generelt i Europa, og da blir ofte insektsesongen lengre. Insektene tilpasser seg også ulike klima. Vi får stadig nye insektarter som er smittebærere, mens andre blir utryddet eller oppholder seg lengre sør i Europa.

Mange insekter produserer antifryseproteiner slik at de kan overvintre. Dette gjelder både flått, mygg og fluer.

Det er også viktig å beskytte seg mot insektbitt og sykdommer fra insekter når man drar på reise. Sandfluen, for eksempel, er vanlig å finne på populære feriedestinasjoner som Tyrkia, Spania, Portugal, Frankrike og Italia.

Klimaet har blitt varmere og mer varierende her i nord og generelt i Europa, og da blir ofte insektsesongen lengre. Insektene tilpasser seg også ulike klima. Vi får stadig nye insektarter som er smittebærere, mens andre blir utryddet eller oppholder seg lengre sør i Europa.

Mange insekter produserer antifryseproteiner slik at de kan overvintre. Dette gjelder både flått, mygg og fluer.

Det er også viktig å beskytte seg mot insektbitt og sykdommer fra insekter når man drar på reise. Sandfluen, for eksempel, er vanlig å finne på populære feriedestinasjoner som Tyrkia, Spania, Portugal, Frankrike og Italia.

Fett kveler flått og kan få den til å tømme mageinnholdet inn i huden din. Det kan øke faren for borreliose. Fjern heller flått med en smal pinsett eller med neglene. Grip fatt i flåttens hode nærmest huden, og trekk den rett ut uten å dreie den rundt.

Flått kan ikke hoppe, men sitter i vegetasjonen og venter på et forbipasserende menneske eller dyr den kan gripe fast i med forbeina sine.

Jo lenger en flått sitter på huden, jo større er faren for at du smittes med borreliabakterien. Men vær klar over at TBE-virus kan smitte straks du er blitt bitt. Flåtten bør derfor fjernes med én gang du oppdager den.

Den generelle anbefalingen er å behandle kun hvis du får symptomer. Oppsøk derfor legen din dersom du får et rødt utslett, feber eller andre symptomer etter flåttbitt.

Hund og katt får ofte på seg en del flått fra gress, kratt, lyng og busker. En flått som ennå ikke har bitt seg fast, kan lett flytte seg fra en hund eller katt og over til sengetøy, møbler og så videre, og derfra over til et menneske.

Flåtten er ganske så hardfør. Tester har vist at flåtten overlever så lave temperaturen som mellom minus 4 til minus 13 grader.

Nei. Flåtten kan overleve i minusgrader i kortere perioder. Flåtten blir drept av høy varme og tørke. Hvis du vil drepe flått på klær, bør du henge dem ut i sola eller vaske dem på 60 grader.

Det er først og fremst temperaturen som påvirker hvor aktiv flåtten er. Dersom temperaturen kryper noen grader på plussiden, kan skogflåtten være aktiv så lenge det ikke ligger snø på bakken.

Etter et flåttbitt er det 4 ukers karantene før man kan gi blod. Dersom det er påvist eller er mistanke om borreliose, er det 6 måneders karantene før man kan gi blod (etter adekvat behandling). Dette gjelder også dersom man har blitt smittet med TBE. Borreliabakterien kan i teorien overleve i donorblodet, hvis blodgiveren har en aktiv borreliainfeksjon. Personer som behandles for borreliose, bør derfor vente i 6 mnd. Dette er en sikkerhetsmargin som for øvrig er gjeldende for mange andre infeksjoner.

Flått som biter seg fast i huden bør fjernes så fort som mulig for å unngå risikoen for å bli smittet med borrelia-bakterien eller TBE-viruset. I motsetning til borrelia-bakterien som overføres fra flåttens mage til deg på omtrent 24 timer, kan TBE-viruset som finnes i spyttkjertlene til flåtten overføres umiddelbart etter flåttbitt. Det er derfor viktig å følge med på bittstedet og kontakte lege dersom du får et rødlig utslett rundt bittstedet eller andre symptomer etter flåttbitt. Du kan også få råd om hvordan du kan forebygge TBE ved å snakke med din lege, en reiseklinikk eller et apotek.

Flått er aktive når temperaturen er over 4-5 grader. Det betyr naturlig nok at perioden mai-september er «høysesong» for flåttbitt. I praksis kan du støte på flått også ellers i året, så sant det ikke er snø på bakken og temperaturen er over 4-5 grader.

Folkehelseinstituttet sier at det er funnet TBE i flått i enkelte områder langs hele kysten nord til Helgeland. Selv om smitte til mennesker hittil har skjedd bare i sørlige kyststrøk, kan det være risiko for smitteoverføring der det finnes TBE-infisert fått. På Vestlandet er det funnet med TBE-virus og TBE-antistoffer i blod fra hjortedyr og storfe.

Kildehenvisninger: Flåttsenteret og Pfizer.