Materialguide

AntiBug Textile®

AntiBug Textile® er en teknologi som benyttes i alle produkter hos Fjellulla.

Etter flere år med research og samarbeid med blant annet Flåttsenteret og Pfizer har vi sett den intense utviklingen og spredningen av flått og flåttbårne sykdommer, Lyme Borreliose og TBE-Viruset, både her i Norge, i Europa og hele verden.

Klimaet har blitt varmere og insektsesongen lengre og mer intens, og vektorbårne sykdommer er på fremmarsj over hele verden.

AntiBug Textile® beskytter oss mennesker mot insekter som flått, mygg, knott, klegg, fluer og andre parasitter når du oppholder deg ute. Klær behandlet med AntiBug Textile® reduserer faren for å bli bitt av flått med inntil 95,5 %.

AntiBug Textile® er en teknologi som beskytter oss mennesker mot insektbitt. Permetrin er godkjent av miljødirektoratet i Norge og EU, og er godkjent og anerkjent av WHO. Permetrin har blitt brukt i USA via Environmental Protection Agency (EPA) siden 1977.

AntiBug Textile® -behandlingen skjer under tilvirkning av tekstilet. Noe som resulterer i effektiv og luktfri insektbeskyttelse som varer like lenge som den forventede levetiden på klær, altså 70 vask. Dette er også langt utover levetiden for de fleste ytelsesfinisher som vanligvis brukes i tekstilindustrien.

Insektmiddel direkte på huden i form av roll-on eller sprayflasker gir en høyere verdi av kjemiske stoffer. Med våre produkter unngår man dette.

Merinoull

Merinosau er en sauerase som er selektert for ullproduksjon. Arten har sin opprinnelse fra Spania.

Ullen beskytter sauen fra de skiftende værforholdene den lever under, fra sol og varme til kulde og snø. Ull er bærekraftig ressurs som har vært til nytte og glede for oss mennesker gjennom årtusener. Ullen beskytter oss mennesker på samme måte.

Ull er varmt materiale som puster og isolerer godt og er temperaturregulerende. Når det er kaldt vil ull virke varmeisolerende. Ull absorberer UV stråler, og beskytter derfor huden mot solbrenthet. Klesplagg av ull har egenskapen at det oppleves varmt, på grunn av luft mellom fibrene. Ullfibre er skjoldete. Derfor kan ull faktisk virke varmere når det er fuktig. Da skapes en reaksjon som frigir varme. Fuktighet blir liggende utenpå og trekkes ikke inn.

Ull kan også brukes gjennom hele året siden det regulerer varmen. I tillegg absorberer og transporterer ull fuktighet og svette fra kroppen, uten å bli klam. Dette gjør at ull passer til alle typer aktiviteter uansett årstid. Ull er selvrensende og har bakteriehemmende egenskaper. Ullplagg kan (og bør!) ofte luftes mellom bruk og behøver ikke å vaskes så ofte. Ull hindrer også vond lukt. Merinoullfiber har bølgete struktur som gjør den svært elastisk og plagg som inneholder merino holder derfor fasongen godt.

Merinoull er spesielt kjent for sin myke gode kvalitet mot sensitiv hud. I den nyere tiden er også bambusklær og klær av viskose kommet inn i rekkene på grunn av det myke materialet, som er redningen for de som sliter med sensitiv hud.

Vi har derfor laget en kombinasjon av merinoull og bambus for å få et mest mulig behagelig og slitesterkt plagg som kan brukes til enhver anledning, hele året.

Bambus

Bambus puster svært godt og absorberer bort fuktighet fra huden.

Bambus er et hurtigvoksende gress som kan vokse opptil en meter på ett døgn, og den kan bli 15 meter på bare seks måneder. Dette gjør at den binder store mengder med CO2 – opptil fem ganger så mye som et vanlig tre, i tillegg til å produsere 35 % mer oksygen. Det finnes et 1000-talls arter, men innen tekstilbransjen er det en type som i all hovedsak gjelder mosobambus, også kjent som ”kjempebambus”. Og dersom du skulle lure – pandaer spiser ikke mosobambus.

Klær av bambus har mange av de egenskapene som merinoull har. De føles utrolig mykt og behagelig og blir ofte brukt av mennesker med sensitiv og allergisk hud.

Bambus puster svært godt og absorberer bort fuktighet fra huden. Bambus kjennes svalt ut i varmen, og varmer når det er kaldt.

Bambusen har naturlige antibakterielle egenskaper som gjør at den kan dyrkes helt uten bruk av sprøytemidler.

Det aller meste av bambusen dyrkes økologisk (økologisk = uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler).

Artemisia

Det vitenskapelige slektsnavnet Artemisia kommer fra gudinnen Artemis i den greske mytologien. Navnet «malurt» kommer av en påstått evne til å kunne beskytte klær mot møll.

Malurter er en gruppe planter som stort sett inneholder hardføre urter og buskvekster. Malurter er en slekt i kurvplantefamilien, og det finnes rundt 500 arter. De fleste artene har en sterk lukt og ble tidligere brukt for å holde møll unna. Blomstring skjer fra juli – september og den trives godt i veikanter, åkerkanter og brakkjord.

Flere malurtarter har vært brukt i medisiner, noen som krydderplanter, for eksempel abrodd og estragon. Den ble brukt som te og var en viktig bestanddel i absint.

Den friske eller den tørkede planten frastøter insekter. En svak te laget av den tilførte planten er et godt allsidig insektmiddel.

Mulesingfri ull

Fjellulla tar dyrevelferd på alvor og bruker kun mulesingfri ull i våre plagg. Vår fineste merinoull kommer fra Australia.

Mulesing er et inngrep som skal bekjempe angrep av flueparasitten Lucilia Cuprina, og er særlig brukt på merinosauen.

Inngrepet innebærer kirurgisk fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti. Det er en smertefull affære og bedøvelse brukes sjelden. Dyrevernere er sterkt imot praksisen mot mulesing, og mener den strider mot dyrevelferden.

OEKO-TEX®

OEKO-TEX® er verdensledende innen merking og promotering av produktsikkerhet og bærekraftig produksjon.

De tilbyr tekstilindustrien sertifiseringer, samt testing av produkter for skadelige stoffer gjort av uavhengige institutter og laboratorier med like testmetoder og felles standard. De tilbyr også tjenester for å optimalisere produksjonsforhold og forsyningskjeder med hensyn til bærekraft.

Fjellulla vil bruke tekstiler som overholder strenge miljøkrav og etiske standarder, og bruker derfor tekstiler som er verifiserbart sertifiserte.

Våre samarbeidspartnere og leverandører er sertifiserte og sørger for at retningslinjer og krav følges. Materialer og tekstiler vi bruker skal være produsert så miljøvennlig som mulig, og på en etisk forsvarlig måte.

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0.00