Hvordan beskytte barn mot flått og flåttbitt!

Barn leker ofte ute i naturen hvor flått oppholder seg, og er derfor mer utsatt for flåttbitt enn voksne. Du kan forebygge flåttbitt ved å dekke godt til åpningsårene på kroppen, og bruke klær med insektbeskyttelse. Vi gir deg tips til hvordan du kan beskytte barn mot flått og flåttbitt.

Selv om flått kan bite seg fast hvor som helst på kroppen er det typisk at voksne får flåttbitt på nedre del av kroppen, leggene, i lysken, eller bak kneet. Hos barn ser man ofte at flått biter seg fast på øvre del av kroppen, i hode- og nakkeregionen. Sjekk barna daglig for flåttbitt, gjør det til en rutine ved kveldsstellet. Det er viktig å sjekke hele kroppen særlig armhuler, lysker, bak knærne, bak ørene, i hodebunnen og i hårfestet. Husk at skogflåtten er veldig liten og kan være vanskelig å se.

Skogflått

Skogflåtten (Ixodes ricinus) er den vanligste fått-typen i Norge. Den suger blod av smågnagere, fugler, rådyr og andre pattedyr, også mennesker. Den kan bære med seg bakterier og virus, som i noen tilfeller kan føre til alvorlige sykdommer som borreliose og TBE.

Borreliose er en infeksjonssykdom som blant annet kan gi utslett, utstråler smerter og lammelser, men kan behandles med en kort eller lengre antibiotikakur.

TBE er en virussykdom som kan gi hjernehinnebetennelse. TBE er en sykdom det ikke finnes behandling mot, og som kan være svært alvorlig. Bor man i flåttutsatte områder anbefales TBE-vaksinen.

Tips om hvordan du beskytter barn mot flått og flåttbitt

  • Hold gress/vegetasjon i hagen/hytta kort. Flåtten tåler ikke tørke.
  • Ved tur, gå med lange bukser. Trekk sokkene over buksen.
  • Bruk klær, Fjellulla, med insektbeskyttelse. Reduserer faren for flått med inntil 95,5%.
  • Generelt frarådes det å bruke flått/insektmidler på barn under 3 år. Les i så fall nøye på bruksanvisning!!
  • Heng klær til tørk/lufting i sola etter tur. Flåtten tåler som sagt ikke tørke.
  • Skift klær etter tur. Flåtten kan krype rundt på klær og hud i noen timer før den biter seg fast.
  • Bor du i et område med mye flått, finnes det vaksine mot TBE, men ikke mot borreliose.

Flåttbitt hos barn – slik fjerner du flåtten

Ta tak i flåtten helt inne ved huden og dra den rett ut!

Skal uhellet være ute og barnet har blitt bitt av flått kan du fjerne den med pinsett, flått fjerner, eller neglene. Det viktigste er å få den fort bort!

Dersom litt av biteredskapene til flåtten sitter igjen i huden (ses som en svart prikk), forsvinner restene vanligvis av seg selv innen en uke, og gir ikke økt risiko for borreliose. Det er ikke i biteredskapene at smittestoff fra flått sitter.

Mange flåttbitt gir en liten rød sone på et par cm rundt bittstedet, på samme måte som insektbitt. Kløe er også vanlig. Vokser den røde sonen eller skaper en ring rundt bittet, bør man oppsøke lege. 

Kilde: Flåttsenteret og Antibug

Klær med insektbeskyttelse til barn

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0.00