Hundeeiere har 50 % større sjanse for å bli bitt av flått!

Visste du at hundeeiere har 50 % større sjanse for å bli bitt av flått enn de som ikke har hund?

Flått finnes i store deler av Norge, men den er mest utbredt i kystnære strøk fra Østfold og nordover til Nordland. Skogflåtten (Ixodes ricinus) er den vanligste fått-typen her i landet, og i de nordligste delene av Europa. Heldigvis finnes det beskyttelse både for deg, Fjellulla, og hundene.

Klimaendringer har gjort at skogflåtten har spredd seg raskt. Nå finner du den ikke bare langs kysten og i skogområder, men også i urbane strøk som byområder, parker, og i hagen.

Skogflåtten trives i fuktige områder med gress, små busker, kratt og åpen skog der det er enklest å nå vertsdyr. I Norge er skogflåtten mest aktiv fra april til november, men den kan produsere antifrysprotein slik at den kan overvintre, og bli aktiv så fort gradestokker kryper opp mot 4-5 grader.

Skogflåtten er regnet som den verste smittesprederen blant blodsugere i de nordligste delene av Europa, og kan overføre sykdommer som TBE.

TBE-virus fra flått er ikke noe du kan riste av deg! 

På samme måte som hos oss mennesker kan kjæledyrene våre også bli smittet av flåttbårne sykdommer ved flåttbitt. Har flåtten bitt seg fast på hunden eller katten, sitter den godt fast og kan være vanskelig å finne. Selv om hunden kan riste pelsen sin, vil den ikke klare å riste av seg en flått som har bitt seg fast. Dette kan øke sjansen for flåttoverførte sykdommer, TBE (tick-borne encepalitis). Heldigvis kan også hunder og katter beskyttes mot flått i form av reseptbelagte midler!

Flått kan gå fra dyr til menneske!

Når flåtten er aktiv sitter den gjerne på et gresstrå, i kratt og lyng eller busker, og venter på at et passende pattedyr skal passere. Ettersom våre hunder og katter ofte ferdes utenfor stier, er de ofre for flått og flåttbitt. En flått som ennå ikke har bitt seg fast i pelsen, kan lett flytte seg fra en hund eller katt og over til sengetøy, møbler og så videre, og derfra over til mennesker. Studier viser at hunde- og katteeiere har dobbelt så stor risiko for å bli bitt av flått sammenlignet med de som ikke har katt eller hund.

Visste du at du i verste fall kan bli syk av flåtten som kjæledyret ditt har fått i pelsen sin?

Skogflåtten er imidlertid sårbar for tørke og vil ikke overleve lenge innendørs. Skal du få på deg flått fra ditt husdyr kan flåtten feste seg på deg og i verste fall overføre smitte som borreliose og TBE. Flåtten kan sitte og suge blod i flere dager før den slipper taket.

Minske antall flåttbitt på hund og katt

  • Sjekk pelsen etter hver tur, spesielt etter at hunden eller katten har gått i langt gress, eller i buskvegetasjon.
  • Gre nøye igjennom pelsen for å fjerne flått som ikke har rukket å feste seg.
  • Flåtten fester seg der det er tynn hud. Sjekk hode, i og rundt ørene, på buken, i lysken og mellom tærne.
  • Bruk flått middel for dyr.

Det kan være vanskelig å finne flåtten, den er grå-brun og er bare fra 0,5-4 millimeter store. Det er mange eiere som ikke oppdager flåtten før den har fått suge blod i flere dager. Da har den rukket å bli opptil 1,5 centimeter og ligner et lysegrått maiskorn.

Flåttbeskyttelse for hund og katt

Det finnes ingen vaksine mot flåttbårne sykdommer for kjæledyr. Det finnes i midlertidig resepter på midler mot flått for å beskytte hunder og katter. Snakk med veterinær om hvordan du kan beskytte kjæledyret ditt.

Beskytt hunden, og deg selv mot flått!

Jeg bruker Fjellulla som beskytter meg mot flått, og andre insekter!

Kilde: Pfizer og Antibug

Klær med insektbeskyttelse

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0.00