Et norsk flått-eventyr

For Camilla Bergmann ble frykten for flått til et norsk flått-eventyr – nå utvikler, designer og produserer hun

klær med insektbeskyttelse – antibug.com.

Frykten for at vi, og spesielt barna, skulle bli smittet med borreliose og TBE lå alltid i bakhodet!

Camilla Bergmann

Frykt for flåtten

At nordmenn elsker å være ute i naturen er ingen hemmelighet. Fotturer, jakt, fiske, terrengsykling, fjellturer og ikke minst overnatting i telt og hengekøye – det er fritidsaktiviteter som har toppet listene de siste årene. Aldri før har vi opplevd den norske faunaen så tett på – et langstrakt land med mange muligheter. Det er likevel én ting som setter stopper for idyllen vi jakter etter – flåtten! Faktisk frykter vi flått mer enn både ulven og bjørnen. Hele 71 % føler på frykten for flått i norsk natur. (Norsk institutt for naturforskning). Og de siste årene har flåttsesongen blitt lenger og spredningen større.

Frykten for flått har vært en stor bekymring for Camilla Bergmann, som sammen med mannen og sine to barn, elsker å tilbringe tiden ute. De har et feriested ute ved Trøndelagskysten hvor de tilbringer mye tid, men idyllen de ønsket seg ble litt borte da Camilla ofte ville ta omveier, for å unngå kratt og tette busker, i frykt for flåtten. “Frykten for at vi, og spesielt barna, skulle bli smittet med borreliose og TBE lå alltid i bakhodet”, sier Camilla.

Starten på et eventyr – klær med insektbeskyttelse

Hva hvis vi kunne ha sluppet roll-on og andre illeluktende sprayer for å hindre insektbitt? Da kom idéen om Fjellulla – klær med integrert insektbeskyttelse som frastøter flått og insekter.

Siden 2018 har Camilla jobbet med å utvikle Fjellulla. Hun fikk tidlig støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle produktene og gjennomførte flere tester på et laboratorium i Tyskland. Dette resulterte i AntiBug-teknologi i klær som frastøter insekter, og reduserer faren for flåttbitt med hele 95,5 %. Den beskytter oss mot flått og insekter som knott, mygg, fluer og andre insekter som ødelegger idyllen. Teknologien er luktfri, skånsom mot huden, og gir ingen irritasjon. Insektbeskyttelsen varer i 70-90 vask.

Hele Fjellulla-kolleksjonen har AntiBug-teknologien integrert i klærne. Klærne er laget av myk merinoull og er kløfri. Dette er fordi et tynt lag med bambus ligger innerst mot huden. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene – hver eneste detalj er nøye gjennomtenkt og designet av Camilla. Fjellulla har klær til hele familien som kan brukes hele året. Alt utviklet og designet hjemmefra i Trondheim.

Visste du at:

 • Flått kan smitte mennesker med borreliose (infeksjonssykdom) og TBE (hjernehinnebetennelse).
 • Flåtten overvintrer.
 • Skogflåtten er mest aktiv fra april-november.
 • Kan kravle i flere dager før den biter seg fast.
 • Hundeeiere har 50 % større sjanse for å bli bitt av flått.
 • Underkant av 70% av Norges befolkning bor i nærheten av flått.
 • Skogflåtten finner du stort sett i hele Norge.
 • Hele 71 % av oss føler frykt for flått i norsk natur.

          Ta forhåndsregler:

 • Sjekk både deg selv og de firbente. Flått på dyr kan flytte seg over til deg.
 • Klær med flått- og insektbeskyttelse reduserer faren for bitt med inntil 95,5 %.
 • Flåtten tåler ikke tørke. Heng gjerne klærne til tørk før du tar de med inn.
 • Bruk sti og vei, og unngå høyt gress, lyng og buskas.
 • Flått leter etter en vert for å suge blod og formere seg videre.

Klær med skånsom og luktfri insektbeskyttelse

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0.00