Dette bør du vite om flått og flåttbitt!

Flått er en blodsugende midd som suger blod fra mennesker og dyr. De fleste flåttbitt etterlater seg et rødt merke og er helt ufarlig, men det er viktig å vite at man kan bli smittet av borreliose og TBE-viruset. Derfor er det greit å ha litt kunnskap om flått før du skal ut og nyte naturen slik at du kan gjøre noen forberedelser, samt vite hva du skal gjøre dersom uhellet er ute. I Norge er skogflåtten (Ixodes ricinus) mest vanlig, og den finner du i store deler av landet.

Skogflått

Skogflåtten (Ixodes ricinus) er den vanligste fått-typen i Norge. Den suger blod av smågnagere, fugler, rådyr og andre pattedyr, også mennesker. Den kan bære med seg bakterier og virus, som i noen tilfeller kan føre til alvorlige sykdommer som borreliose og TBE.

Borreliose er en infeksjonssykdom som blant annet kan gi utslett, utstråler smerter og lammelser, men kan behandles med en kort eller lengre antibiotikakur.

TBE er en virussykdom som kan gi hjernehinnebetennelse. TBE er en sykdom det ikke finnes behandling mot, og som kan være svært alvorlig. Bor man i flåttutsatte områder anbefales TBE-vaksinen.

Flåtten har ikke øyne og kan ikke hoppe. Sanseorganene på forbeina fanger opp duftmolekyler og vibrasjoner i luften, temperaturendringer og luftfuktighet. Den lever på bakken, opptil 1 meter og venter på at vertsdyret skal spasere forbi. Den kan kravle på vertsdyret og oss mennesker i flere dager til den finner et tynt hudområde med mye blodgjennomstrømning før den biter seg fast.

Flått – ett bitt kan være nok!

Skogflåtten er regnet som den verste smittesprederen blant blodsugere i de nordligste delene av Europa. Har du fått flåttbitt, fjern den så fort som mulig. Bruk neglene, pinsett eller en flått fjerner og dra den rett ut.

Borreliabakterien overføres fra flåttens mage til deg innen 24 timer. Jo lengre flåtten sitter på huden, jo større sjanse for smitte. TBE-viruset sitter i flåttens spyttkjertler og overføres umiddelbart etter flåttbittet. Oppsøk lege ved symptomer og sykdom.

Langt i fra alle flått gir sykdom. Mange flåttbitt kan gi en liten rød sone, men det betyr ikke at du nødvendigvis er smittet. Det kan være Erytema migrans som er det vanligste symptomet på borreliose. Minst 7000 nordmenn får Erytema migrans hvert år.

Kart over flått i Europa

Kartet viser den nåværende kjent distribusjon av Ixodes ricinus (skogflått) i Europa på regionalt nivå.
Kartet er oppdatert 28. august 2019.

Skogflåtten trives i fuktige områder med gress, små busker, kratt og åpen skog der det er enklest å nå vertsdyr. I Norge er skogflåtten mest aktiv fra april til november. Den kan produsere antifryseprotein slik at den kan overvintre, og bli aktiv så fort gradestokker kryper opp mot 4-5 grader. Skogflåtten finner du i store deler av Norge, men den er mest utbredt i kystnære strøk fra Østfold og nordover til Nordland. Skogflåtten finner du ikke bare langs kysten og i skogområder, men også i urbane strøk som byområder, parker, i hagen og barnehagen.

Etter at de voksne hunnene har sugd blod av et vertsdyr faller de av, og graver seg ned i strølaget på bakken. Her legger hun vanligvis 2000-3000 egg.

På verdensbasis finnes det over 900 ulike flått arter, men i Norge er det til nå oppdaget 13 ulike arter, hvorav Skogflått (Ixodes ricinus) er den mest vanligste. De kommer ofte med trekkfugler fra Europa og forskere tror dessverre vi kan få flere arter i årene fremover.

Flåtten er mest vanlig i områder hvor det bor flest folk. I Norge bor 67,1 % innen 5 km fra et område med flått. I Danmark er tallet 73 % mens i Sverige 78,8 %.

Slik beskytter du deg mot flåtten

Skogflåtten lever på pakken. Hos voksne kyper den ofte fra beina og oppover, men hos barn som er mye lavere kan den komme på store deler av kroppen, også i hode.

  • Bruk sti og vei, og unngå høyt gress, lyng og buskas.
  • Dekk til huden, åpningsårene når du ferdes i områder med mye flått.
  • Bruk lange bukser og trekk sokkene over eller pakk buksen godt nede i skoene.
  • Bruker du lyse klær er det enklere å få øye på flåtten.
  • Hold gresset i hagen kort, flåtten tåler ikke tørke.
  • Sjekk både deg selv og de firbente. Flått på dyr kan flytte seg over til deg.
  • Sjekk deg og barna ofte. Flåtten kan krype rundt i flere timer før den biter seg fast.
  • Klær med insektbeskyttelse så slipper du flåttbitt. Fjellulla reduserer faren for flåttbitt med inntil 95,5 %.

Ha en rutine og sjekk deg hver kveld. Gå nøye over tynne hudområder som bak kneet, i lysken, armhulen, bak ørene og hodebunnen.

Heng klærne i solen eller til tørk ute etter en tur, flåtten tåler ikke tørke!

Gjør insektbeskyttelse til en del av din garderobe!

Kilde: Pfizer og Flåttsenteret

Klær med insektbeskyttelse

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
1 item - kr 399.00